Rita och boken om Skäggenäs

Rita Rydenberg Åsberg

Jag heter Rita och har vuxit upp på halvön Skäggenäs som ligger mitt i Kalmarsund mellan åren 1943-1962. Byn längst ut mot öster som heter Revsudden är min barndomsby. Pappa Gösta var lots och mamma Märta var fotograf till yrket men hemmafru som gift.

För egen del blev teckning och målning mitt intresse från mycket unga år. Som tonåring blev också kartor intressant för mig. Efter 1962 då familjen flyttade från halvön flyttade inte hela mitt hjärta med mig utan blev kvar på Skäggenäs. Någon egen plats på halvön har jag inte men att få vandra omkring på gamla stigar och vägar är en stor förmån som jag ofta tar mig tid till. Särskilt viktigt är det att få komma längst ut på Södra Revet (den ostligaste udden på halvön). Där vid den gamla lotsplatsen får gärna regn, blåst, sol och saltstänk tufsa till mig. Det är där min längtan och havet stämt möte.

Mitt intresse för halvön har fått mig att skriva och illustrera denna bok som är en lite annorlunda hembygdsbok. Den handlar om halvön Skäggenäs och är en resa genom tid och rum samt beskriver vissa platser på halvön, i synnerhet Södra Revet där en gång Skäggenäs lotsplats låg.

Boken berör även skolan i byn Boda, Dragkanalen, fiskehamnen med färjetrafiken till Öland, Alkullaberget, Jättetallen, Varvet mm. Den är illustrerad med många teckningar, målningar och en del av min mammas foton från 1940- 50-talen. Även en del land- och sjökartor finns med.

Boken är 320 sidor, 22×22 cm och 3 cm tjock.

Hoppas att du vill läsa boken. Om du vill kan du beställa boken här.

Om du vill kontakta mig direkt och inte lämna en kommentar på sidan kan du skicka ett meddelande till mig här.

Här finns några bilder från processen att trycka och binda in min bok.

2 kommentarer till Rita och boken om Skäggenäs

 1. Elisabet
  June 19, 2011 12:02 pm

  Ett stort GRATTIS till boken Rita, fascinerande med alla fina bilder och du skriver så varmt! Trevlig hemsida, ser fram emot att se den färdiga boken i verkligheten. Kram!

 2. Christina, Västervik
  November 2, 2011 9:37 pm

  Hej Rita! Det är länge sedan vi sågs. Vilket otroligt fint jobb du gjort. Får säga grattis till dig och lycka till.
  MVH Christina Enwall

Lämna en kommentar